petak, 14. prosinca 2012.

MARGARET THATCHER

Margaret Hilda Thatcher, barunica Thatcher je britanska političarka i bivša prva žena na položaju premijera Ujedinjenog Kraljevstva, poznata kao Čelična lady.
 Rođena je 13. listopada 1925. u malom trgovačkom mjestu Grantham na istoku Engleske. Margaret je pohađala mjesnu državnu školu sve dok se nije upisala na studij kemije na Oxfordu. Njezina mentorica bila je Dorothy Hodgkin, pionirka u kristalografiji X zraka.
Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća Margaret se školovala za odvjetnicu. 
Na mjestu ministrice imala je teške dane jer je početkom sedamdesetih Britaniju zahvatio val studentskog radikalizma. Svaki put kad bi se pojavila na prosvjedima izviždali bi je, a oporba je koristila svaku priliku da joj ospori sposobnost nošenja s problemima. Na unutarstrančkim izborima  kandidrala se za mjesto predsjednice stranke nasuprot Heathu i u drugom krugu pobijedila. Postala je tako prva predsjednica Konzervativne stranke i prva žena vođa britanske oporbe. 
Nakon četverogodišnje vladavine laburista na općim izborima 1979. ponovno pobjeđuje Konzervativna stranka i Thatcher postaje prva predsjednica vlade Velike Britanije, koji je položaj držala od 4. svibnja 1979. do 28. studenoga 1990. godine, što je najduži mandat jednog predsjednika vlade Ujedinjenog kraljevstva od 1827. godine. 
Ostat će zabilježena kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća sa podjednakim brojem onih koji ju idealiziraju i onih koji je osporavaju.  Poznata je po odličnim odnosima sa Ronaldom Reaganom, koji ju je smatrao svojim najbližim savjetnikom te po načinu na koji je Ujedinjeno Kraljevstvo odvela u Falklandski rat 1982. godine.
Podnijela je ostavku na premijersko mjesto 28. studenog 1990. i  obratila se britanskoj javnosti priopćivši joj tu odluku. Nakon 11 i pol godina neprekinut vlast na premijerskom mjestu naslijedio ju je John Major.
Za vrijeme posjeta Hrvatskoj  hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ju je  Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom (jednim od najviših hrvatskih odlikovanja). A dobila je i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.


1 komentar:

  1. Sviđa mi se to što je bila prva žena na položaju premjera Ujedninjenog kraljevstva.

    OdgovoriIzbriši