subota, 1. prosinca 2012.

JAMES DEAN

James Byron Dean je rođen 8. veljače 1931. godine u Merionu u Indiani. Po završetku srednje škole 1949 godine Dean se vraća u Kaliforniju gdje najprije upisuje pravo na Santa Monica koledžu, ali ubrzo prelazi na "UCLA" gdje studira dramu. Istovremeno pohađa i glumačku radionicu glumca James Whitmorea i pokušava da ostvari neki značajniji uspijeh kao glumac.

1951. počinje s radom na parkingu ispred "CBS" televizijskog studija kako bi se uzdržavao. Njegov prvi profesionalni angažman bio je u reklami za "Pepsi colu", a dobija i nekoliko vrlo malih uloga u kazalištu i na filmu. Uskoro dobija i svoju prvu kazališnu ulogu na Broadwayu u predstavi ''See the Jaguar'' i postaje član prestižne glumačke škole "Actors Studio".
1954 godine dobija ulogu u  predstavi ''The Immoralist'' zahvaljujući kojoj ga reditelj Elia Kazan i filmski studio Warner Bros. angažuju za ulogu "Cal Trask"  u filmskoj adaptaciji romana "Istočno od raja". Veoma brzo dobija ulogu u filmu ''Buntovnik bez razloga'' redatelja Nicholas Raya,  Po dobijanju uloge naftnog bogataša u filmu ''Div'' u kome je glumio sa Elizabeth Taylor i Rock Hudsonom odlazi u Teksas na snimanje i u tom periodu ne učestvuje u automobilskim trkama jer mu je to bilo zabranjeno filmskim ugovorom.

Po završetku snimanja filma Div, 30. rujna 1955. godine James Dean kreće na trke u Salinasu i gdje
pogine u saobraćajnoj nesreći u svojoj dvadeset i četvrtoj godini. Nije doživio premijere svojih filmova ''Buntovnik bez razloga'' i ''Div'' i jedini je glumac u istoriji Hollywooda koji je dva puta  bio nominiran za nagradu "Oskar".

James Dean je sahranjen na "Park Cemetery" u Fairmountu, Indiana, a 1977. godine blizu mjesta gde je poginuo u Cholame-u, podignut je spomenik ovom glumcu.

Broj komentara: 8:

  1. bio je fakat zanimljiva osoba,šteta što je tako mlad umro.

    OdgovoriIzbriši
  2. James Dean mi se sviđa zato jer je dobiavao jako puno uloga u kratko vrijeme, ali nažalost, umro je.

    OdgovoriIzbriši
  3. Šteta što je umro, bio je dobar glumac.Jako mi je žao...

    OdgovoriIzbriši
  4. Sviđa mi se što mu je podignut spomenik... Bio je stvarno dobar glumac!

    OdgovoriIzbriši
  5. koja šeta što je umro tako mlad, čak nije ni doživio premijere svoja dva filma, šteta

    OdgovoriIzbriši
  6. On mi je jedan od najdražih glumaca, šteta što je umro mlad

    OdgovoriIzbriši
  7. Bio je stvarno dobar glumac, šteta što je umro

    OdgovoriIzbriši